Povestea unui proiect de educație
prin și pentru muzică
Clasic e fantastic este un proiect de educație prin și pentru muzică și se desfășoară pe două direcții: Cum să înțelegem muzica, pentru copii de peste 7 ani (Sala mare a Ateneului Român), Copilăria marilor muzicieni, pentru copii între 3/4 și 7/8 ani, spectacole de teatru cu muzică ce au loc, din noiembrie 2012, în Sala mare a Teatrului Odeon. În anul 2022, UNITER a acordat un spațiu special acestei secțiuni din proiect pentru valoarea sa educativă.
Concertele, cu o frecvență lunară, din Sala mare a Ateneului Român, abordează subiecte diverse de la simplul Cum să înțelegem muzica la Cum să înțelegem muzica și teatrul, Muzica și dansul, Muzica și filmul, Muzica și literatura, Muzica și desenul animat…. Spectacolele de la Teatrul Odeon, în număr de 13, prezintă, într-un cadru simpatic, colorat și intens interactiv, poveștile care spun cum doi şoricei, Sică şi Rică, și prietena lor, pisicuța Lola, au trăit, pe rând, în vioara lui Antonio Vivaldi, în orga lui Johann Sebastian Bach, în biblioteca lui Wolfgang Amadeus Mozart sub pianele lui Ludwig van Beethoven și Frédérik Chopin, în cămăruţa lui Richard Wagner, în grădina din faţa casei lui George Enescu… și că astăzi, bătranul Sol enumeră, cu lux de amănunte, ce lucruri minunate a aflat de la stră-stră-strănepoţii lui despre copilăriile acestor mari compozitori.
Detalii proiect
Detalii despre proiect, în întregul său, pot fi găsite pe website-ul propriu și acolo, în arhiva audio-video, pot fi văzute poze si spectacole integrale.
Tot pe această pagină, în Biblioteca virtuală, pot fi găsite și descărcate, la liber, cele 13 cărți din seria Copilăria marilor muzicieni, texte inspirate din piesele de teatru dar mult și atractiv dezvoltate, susținute de ilustrații minunate semnate de artiști profesioniști. De asemenea, la dispoziția celor interesați stă și volumul Clasic e fantastic.10 ani.
PROIECT INIȚIAT DE:
Concertele stagiunii 2022/2023 (ianuarie - iunie)
Șlagărele muzicii simfonice (3)
14 ian 2023 - Ateneul Român, ora 11
Orchestra simfonică a Colegiului Național de Artă "Dinu Lipatti"
Dirijor: Andrei Ștefan Racu
În program:
Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Luigi Boccherini,
Nikolai Rimski-Korsakov, Constantin Dimitrescu
Soliști - Raluca Hartac, Ana-Sophia Gabra, Gheorghe Matei, Radu Tudorache, Theodor Arnăutu, Ștefan Cristian Amarandei, Ștefan Cristian Constantin
Invitați - Irina Sârbu, Laurentiu Sima, Ștefan Cazacu