• Română (România)
 • English (United Kingdom)
Instalati Flash Player pentru a putea vedea playerul.
 • Istoria Filarmonicii în revista Historia

  historia-logo

  În ediția din luna septembrie a revistei Historia a apărut un grupaj editorial referitor la istoria Filarmonicii „George Enescu”, precum și a Ateneului Român. Articolele au fost semnate de nume consacrate precum Elena Zotoviceanu, Nicolae Noica și Gheorghe Parusi. Grupajul ce se întinde pe 18 pagini face o trecere în revistă a principalelor evenimente ce au marcat istoria tumultoasă a celor două simboluri culturale indisolubil legate una de cealaltă. Revista se poate găsi la oricare din standurile de reviste din țară.
  Pe această cale Filarmonica dorește să mulțumească întregii redacții Historia pentru tot sprijinul acordat!

 • The Great Restoration Work of The Athenaeum

  copertaEditura „Anima" a acceptat să realizeze pro bono traducerea volumului Marea refacere a Ateneului Român (1990-2003) în format electronic şi astfel, cu bucurie, anunţăm că volumul de excepţie The Great Restoration Work of The Romanian Athenaeum (1990-2003) poate fi accesat pe site-ul Filarmonicii „George Enescu" la adresa http://fge.org.ro/images/stories/publicatii/great_restoration.pdf

 • Informații bilete Festivalul „George Enescu”

  Aducem la cunoștința publicului Filarmonicii „George Enescu” faptul că instituția noastră nu vinde bilete pentru Festivalul Internațional „George Enescu”.

 • Informaţii despre bilete şi abonamente

  atheneublackPentru mai multe informaţii legate de bilete şi abonamente, vă rugăm să ne contactaţi la numărul de telefon:
  (+4) 021 315 6875
  Pentru orice alte informaţii vă rugăm să ne contactaţi la telefon: (+4) 021 315 2567

  De asemenea, vă invităm să ne urmăriţi şi prin intermediul paginilor de Facebook şi Twitter.

 • Turul virtual al Ateneului Român

  Pentru turul virtual al Ateneului Român vă rugăm să apăsaţi AICI.tur_virtual_slide

 • Caietele Filarmonicii "George Enescu"

  orga-1orga-2cupolarocupolaukcop refacereist
  Publicate de Editura Anima, Coordonator de colecţie: Cristina Sârbu

Stagiunea 2014 - 2015

Vă rugăm să vă asigurați că browser-ul dumneavoastră suportă Flash Player (descărcare AICI).

Vă rugăm să vă asigurați că nu aveți activată vreo aplicație pentru blocarea ferestrelor de tip pop-up.

Categoria a III-a de bilete = strapontine, scaune fără spătar.

Vă rugăm să vă abonaţi la newsletter

Istoria tumultoasă a Filarmonicii „George Enescu” și a Ateneului Român

coperta_historia_siteÎncepând cu 15 septembrie 2015 a apărut la standurile de reviste noul număr al revistei Historia. Ceea ce va capta atenția melomanilor și nu numai va fi grupajul editorial de 18 pagini intitulat „Istoria tumultoasă a Filarmonicii și a Ateneului Român”. Această serie de articole face o trecere în revistă a principalelor evenimente ce au marcat istoria acestor simboluri culturale. Primul articol vorbește despre Grădina Episcopiei, locul pe care se va construi ulterior Ateneul. Următoarele două articole spun povestea Ateneului, un edificiu devenit simbol pentru țara noastră, dar și a Filarmonicii „George Enescu”, instituție care încă de la întemeiere și-a legat numele de clădirea-monument. Cel de-al patrulea articol va arăta modul în care Ateneul a supraviețuit războaielor de-a lungul timpului. Seria se încheie cu o istorie a frescei din Sala Mare de concerte a Ateneului Român.
Sperăm că publicul nostru dar și cei care nu au ajuns încă să ne viziteze, să aprecieze acest grupaj și să privească cu și mai mare interes instituția noastră și clădirea care ne reprezintă. Menționăm că acest efort nu ar fi fost posibil fără sprijinul neobosit al redacției revistei Historia și pentru care le mulțumim.

 
Orchestra Filarmonicii "George Enescu"

orchestra_2014De peste 140 de ani, Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu" da pulsul vietii muzicale romanesti in inima capitalei, la Atenul Roman, locul unde traditia intalneste modernitatea. Spatiul generos, in egala masura spectaculos si dinamic, prilejuieste deopotriva studentilor si abonatilor de-o viata intalniri atat cu marii clasici, dar si cu muzica contemporana.

Nume ca Eduard Wachmann, George Enescu, George Georgescu, Constantin Silvestri, Mihai Brediceanu, Mircea Cristescu si Cristian Mandeal alcatuiesc o linie neintrerupta a maestrilor, fiindca Orchestra simfonica a fost condusa intotdeauna de lideri care au stiut sa pastreze un standard inca neegalat in Romania.

In perioada de glorie interbelica, practic nu a existat dirijor sau solist important care sa nu fi fost oaspete al Ateneului, precum Igor Stravinski, Maurice Ravel, Arthur Rubinstein, Richard Strauss, Herbert von Karajan, Pablo Casals. Nivelul profesional s-a racordat permanent la spatiul cultural european, acolo unde Filarmonica s-a simtit intotdeauna acasa si unde a fost si este considerata un membru al elitei familiei muzicale. Astazi, ca si ieri, interpreti din toata lumea sunt invitati saptamanali si prezinta impreuna cu orchestra, de multe ori, concerte cu casa inchisa.

Citeşte mai mult...
 
Grădina Episcopiei – locul unde s-a construit Ateneul Român

cupola-copyright-webÎn 1865 un grup de oameni de artă şi cultură, entuziaşti, din care făceau parte Constantin Esarcu, C.A. Rosetti, V.A. Urechia, Nicolae Kretzulescu şi Al. Odobescu, pun bazele Societăţii Culturale „Ateneul Român“. Toţi doreau ca viitoarea societate să-şi aibă sediul într-un „edificiu care va fi închinat în exclusivitate artei şi ştiinţei, deci arhitectura va trebui să corespundă acestei destinaţii“. Primăria donează terenul pe care erau deja turnate fundaţiile viitorului manej, edificiu aparţinând Societăţii Ecvestre Române. Proiectul prevăzuse dimensiuni considerabile. Destinaţia iniţială a terenului se schimbă însă şi se hotărăşte ca în locul manejului să se ridice clădirea Ateneului Român. Dintre toate proiectele prezentate, a fost ales cel al arhitectului francez Albert Galleron, cel care proiectase în Bucureşti Palatul Băncii Naţionale (1880–1885). Noul proiect va utiliza fundaţiile deja existente. Descriind un cerc, ele vor sta la baza sălii de concerte. Albert Galleron va fi asistat de o comisie tehnică formată din arhitecţi şi ingineri români: Grigore Cherchez, Al. Orăscu, Constantin Băicoianu, Ion Mincu şi Ion Socolescu. Membrii acestei comisii aveau studiile făcute la Paris şi aveau concepţii artistice şi tehnice comune cu autorul proiectului.

Citeşte mai mult...