• Română (România)
 • English (United Kingdom)
Instalati Flash Player pentru a putea vedea playerul.
 • Informaţii despre bilete şi abonamente

  atheneublackPentru mai multe informaţii legate de bilete şi abonamente, vă rugăm să ne contactaţi la numărul de telefon:
  (+4) 021 315 6875
  Pentru orice alte informaţii vă rugăm să ne contactaţi la telefon: (+4) 021 315 2567

  De asemenea, vă invităm să ne urmăriţi şi prin intermediul paginilor de Facebook şi Twitter.

 • Turul virtual al Ateneului Român

  Pentru turul virtual al Ateneului Român vă rugăm să apăsaţi AICI.tur_virtual_slide

 • Caietele Filarmonicii "George Enescu"

  orga-1orga-2cupolarocupolaukcop refacereist
  Publicate de Editura Anima, Coordonator de colecţie: Cristina Sârbu

Stagiunea 2013 - 2014

Vă rugăm să vă abonaţi la newsletter

Ilya Rashkovskiy - solistul concertului simfonic din această săptămână

Rashkovskiy_IlyaIlya RashkovskiyÎn seara zilei de 27 septembrie, pe scena Ateneului Român au urcat, pe rand, Vassilis Varvaresos (Grecia), Josu De Solaun (Spania) și Ilya Rashkovskiy (Rusia) pentru Finala Secțiunii de Pian care a încheiat ediția 2014 a Concursului Enescu. Rusul Ilya Rashkovskiy a interpretat una dintre cele mai grele partituri destinate pianului, Concertul Nr. 3 pentru pian şi orchestră de Serghei Rahmaninov alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu” sub bagheta pianistului-dirijor Justus Franz. Sala Mare a Ateneului Român s-a dovedit neîncăpătoare pentru toţi cei care ar fi dorit să-i asculte pe concurenţi. De aceea, Filarmonica „George Enescu” anunţă cu bucurie faptul că, muzicianul care în această finală şi-a adjudecat locul II, Ilya Rashkovskiy, revine la doar cîteva săptămâni în aceeaşi sală pentru ca, alături de aceeaşi orchestra ce îl va avea de asta dată la pupitru pe dirijorul Cristian Măcelaru să interpreteze acelaşi Concertul Nr. 3 de Serghei Rahmaninov.

Joi 30 și vineri octombrie 2014, ora 19:00, Sala mare
Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”
Dirijor: CRISTIAN MĂCELARU
Solist: ILYA RASHKOVSKIY
- laureat al Concursului Internațional „George Enescu”, 2014 -

 • Serghei Rahmaninov - Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră
 • Bela Bartok - Concertul pentru orchestră

Născut la 17 noiembrie 1984 Ilya Rashkovskiy a absolvit cursurile de la Hochschule für Musik, Theater und Medien din Hannover, clasa prof. V. Krainev și École Normale Superieur de Musique de Paris "Alfred Cortot", clasa prof. M Rybicki. În anul 2007 obţine locul IV în concursul Regina Elisabetha de la Bruxelles şi în 2012 premiul I la Hamamatsu International Piano Competition.A înregistrat pentru case de discuri precum Naxos Label (2008 – program Ceaikovski), Alpha Omega ori Victor Japan (2013 – studiile de Chopin). Premiul obţinut la Bucureşti este încă o confirmare a unei cariere de excepţie în plină ascensiune.

 
Orchestra Filarmonicii "George Enescu"

orchestraOrchestra FilarmoniciiDe peste 140 de ani, Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu" da pulsul vietii muzicale romanesti in inima capitalei, la Atenul Roman, locul unde traditia intalneste modernitatea. Spatiul generos, in egala masura spectaculos si dinamic, prilejuieste deopotriva studentilor si abonatilor de-o viata intalniri atat cu marii clasici, dar si cu muzica contemporana.

Nume ca Eduard Wachmann, George Enescu, George Georgescu, Constantin Silvestri, Mihai Brediceanu, Mircea Cristescu si Cristian Mandeal alcatuiesc o linie neintrerupta a maestrilor, fiindca Orchestra simfonica a fost condusa intotdeauna de lideri care au stiut sa pastreze un standard inca neegalat in Romania.

In perioada de glorie interbelica, practic nu a existat dirijor sau solist important care sa nu fi fost oaspete al Ateneului, precum Igor Stravinski, Maurice Ravel, Arthur Rubinstein, Richard Strauss, Herbert von Karajan, Pablo Casals. Nivelul profesional s-a racordat permanent la spatiul cultural european, acolo unde Filarmonica s-a simtit intotdeauna acasa si unde a fost si este considerata un membru al elitei familiei muzicale. Astazi, ca si ieri, interpreti din toata lumea sunt invitati saptamanali si prezinta impreuna cu orchestra, de multe ori, concerte cu casa inchisa.

Citeşte mai mult...
 
Grădina Episcopiei – locul unde s-a construit Ateneul Român

cupola-copyright-webCupola Ateneului RomânÎn 1865 un grup de oameni de artă şi cultură, entuziaşti, din care făceau parte Constantin Esarcu, C.A. Rosetti, V.A. Urechia, Nicolae Kretzulescu şi Al. Odobescu, pun bazele Societăţii Culturale „Ateneul Român“. Toţi doreau ca viitoarea societate să-şi aibă sediul într-un „edificiu care va fi închinat în exclusivitate artei şi ştiinţei, deci arhitectura va trebui să corespundă acestei destinaţii“. Primăria donează terenul pe care erau deja turnate fundaţiile viitorului manej, edificiu aparţinând Societăţii Ecvestre Române. Proiectul prevăzuse dimensiuni considerabile. Destinaţia iniţială a terenului se schimbă însă şi se hotărăşte ca în locul manejului să se ridice clădirea Ateneului Român. Dintre toate proiectele prezentate, a fost ales cel al arhitectului francez Albert Galleron, cel care proiectase în Bucureşti Palatul Băncii Naţionale (1880–1885). Noul proiect va utiliza fundaţiile deja existente. Descriind un cerc, ele vor sta la baza sălii de concerte. Albert Galleron va fi asistat de o comisie tehnică formată din arhitecţi şi ingineri români: Grigore Cherchez, Al. Orăscu, Constantin Băicoianu, Ion Mincu şi Ion Socolescu. Membrii acestei comisii aveau studiile făcute la Paris şi aveau concepţii artistice şi tehnice comune cu autorul proiectului.

Citeşte mai mult...