• Română (România)
 • English (United Kingdom)
Instalati Flash Player pentru a putea vedea playerul.
 • The Great Restoration Work of The Athenaeum

  coperta_cupola_ukEditura „Anima" a acceptat să realizeze pro bono traducerea volumului Marea refacere a Ateneului Român (1990-2003) în format electronic şi astfel, cu bucurie, anunţăm că volumul de excepţie The Great Restoration Work of The Romanian Athenaeum (1990-2003) poate fi accesat pe site-ul Filarmonicii „George Enescu" la adresa http://fge.org.ro/images/stories/publicatii/great_restoration.pdf

 • Informaţii despre bilete şi abonamente

  atheneublackPentru mai multe informaţii legate de bilete şi abonamente, vă rugăm să ne contactaţi la numărul de telefon:
  (+4) 021 315 6875
  Pentru orice alte informaţii vă rugăm să ne contactaţi la telefon: (+4) 021 315 2567

  De asemenea, vă invităm să ne urmăriţi şi prin intermediul paginilor de Facebook, Twitter și Instagram.

 • Turul virtual al Ateneului Român

  Pentru turul virtual al Ateneului Român vă rugăm să apăsaţi AICI.tur_virtual_slide

 • Caietele Filarmonicii "George Enescu"

  orga-1orga-2cupolarocupolaukcop refacereist
  Publicate de Editura Anima, Coordonator de colecţie: Cristina Sârbu

Stagiunea 2015 - 2016

Vă rugăm să vă asigurați că browser-ul dumneavoastră suportă Flash Player (descărcare AICI).

Vă rugăm să vă asigurați că nu aveți activată vreo aplicație pentru blocarea ferestrelor de tip pop-up.

Categoria a III-a de bilete = strapontine, scaune fără spătar.

Vă rugăm să vă abonaţi la newsletter

Recviemul de război de Benjamin Britten

benjamin-britten-153806Compozitorul Benjamin Britten nutrea de multă vreme ambiţia de a compune o lucrare corală de mare amploare, atunci când a primit o invitaţie specială în legătură cu festivităţile de redeschidere a Catedralei Coventry. Monumentul fusese bombardat în anul 1940, de aviaţia germană de luptă, care-l distrusese aproape complet.
Recviemul de război
a fost compus pe parcursul întregului an 1961, iar prima audiţie publică ce a avut un succes uriaş, a avut loc la 30 mai 1962, în catedrala proaspăt reconstruită şi redeschisă pentru credincioşi. Partitura este scrisă pentru soprană, tenor şi bariton, coruri mixte, cor de băieţi, orchestră mare, orchestră de cameră şi orgă. Autorul a închinat lucrarea memoriei celor patru prieteni pe care îi pierduse în cel de al doilea război mondial.
Muzica a fost repartizată de compozitor la trei ansambluri diferite. Primul este format din orchestra mare, soprana solistă şi corul mixt. Acest grup cântă textul recviemului, reprezentând umanitatea şi aspiraţia acesteia către pace. Al doilea ansamblu, alcătuit din orchestra de cameră şi din solişti, tenorul şi baritonul, întruchipează doi soldaţi din cele două armate inamice şi evocă ororile războiului. Al treilea ansamblu se compune din orgă şi corul de băieţi. Acest grup cântă secvenţe din recviem iar muzica încredinţată copiilor sugerează că ei sunt victimele inocente ale celor care vor să declanşeze războaie.
Recviemul de război este o lucrare de răscruce şi de apogeu în cariera compozitorului benjamin Britten, dezvăluind multiple faţete ale măiestriei sale. Sunt demne de admiraţie calităţi importante precum inspiraţia melodică, bogăţia limbajului armonic şi a celui polifonic, gustul desăvârşit în alegerea textelor. Scriitura muzicală este întotdeauna transparentă, fie că e masivă sau delicată. Textura omofonică e precumpănitoare şi e pusă în evidenţă îndeosebi prin alăturarea unor părţi în care se foloseşte stilul polifonic.
Autorul demonstrează, de asemenea, cunoaşterea adâncă a muzicii baroce, în momente intermitente, asemănătoare cu recitativul, prin intermediul cărora leagă intervenţiile soliştilor şi ale corurilor într-o manieră modernă, ce aminteşte, totodată, de tehnica marilor compozitori din secolul al XVIII-lea. În privinţa stilului componistic, putem spune că Benjamin Britten nu a abandonat tonalitatea, însă sfera expresivităţii este extrem de bogată în operele sale, măiestria armonică şi cea contrapunctică sunt prodigioase. Asemenea celebrilor maeştri clasici, Britten e desăvârşit atât în elaborarea formelor mici cât şi în edificarea celor mai complexe construcţii sonore. În ce priveşte Recviemul de război, arta tratării muzicale, dramatismul şi măreţia discursului care tinde către sublim, sunt însuşiri care îl recomandă ca pe o capodoperă a repertoriului muzical de orientare neoclasică şi neoromantică din secolul XX.

Lavinia Coman

 
Orchestra Filarmonicii "George Enescu"

orchestra_2014De peste 140 de ani, Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu" da pulsul vietii muzicale romanesti in inima capitalei, la Atenul Roman, locul unde traditia intalneste modernitatea. Spatiul generos, in egala masura spectaculos si dinamic, prilejuieste deopotriva studentilor si abonatilor de-o viata intalniri atat cu marii clasici, dar si cu muzica contemporana.

Nume ca Eduard Wachmann, George Enescu, George Georgescu, Constantin Silvestri, Mihai Brediceanu, Mircea Cristescu si Cristian Mandeal alcatuiesc o linie neintrerupta a maestrilor, fiindca Orchestra simfonica a fost condusa intotdeauna de lideri care au stiut sa pastreze un standard inca neegalat in Romania.

In perioada de glorie interbelica, practic nu a existat dirijor sau solist important care sa nu fi fost oaspete al Ateneului, precum Igor Stravinski, Maurice Ravel, Arthur Rubinstein, Richard Strauss, Herbert von Karajan, Pablo Casals. Nivelul profesional s-a racordat permanent la spatiul cultural european, acolo unde Filarmonica s-a simtit intotdeauna acasa si unde a fost si este considerata un membru al elitei familiei muzicale. Astazi, ca si ieri, interpreti din toata lumea sunt invitati saptamanali si prezinta impreuna cu orchestra, de multe ori, concerte cu casa inchisa.

Citeşte mai mult...
 
Grădina Episcopiei – locul unde s-a construit Ateneul Român

cupola-copyright-webÎn 1865 un grup de oameni de artă şi cultură, entuziaşti, din care făceau parte Constantin Esarcu, C.A. Rosetti, V.A. Urechia, Nicolae Kretzulescu şi Al. Odobescu, pun bazele Societăţii Culturale „Ateneul Român“. Toţi doreau ca viitoarea societate să-şi aibă sediul într-un „edificiu care va fi închinat în exclusivitate artei şi ştiinţei, deci arhitectura va trebui să corespundă acestei destinaţii“. Primăria donează terenul pe care erau deja turnate fundaţiile viitorului manej, edificiu aparţinând Societăţii Ecvestre Române. Proiectul prevăzuse dimensiuni considerabile. Destinaţia iniţială a terenului se schimbă însă şi se hotărăşte ca în locul manejului să se ridice clădirea Ateneului Român. Dintre toate proiectele prezentate, a fost ales cel al arhitectului francez Albert Galleron, cel care proiectase în Bucureşti Palatul Băncii Naţionale (1880–1885). Noul proiect va utiliza fundaţiile deja existente. Descriind un cerc, ele vor sta la baza sălii de concerte. Albert Galleron va fi asistat de o comisie tehnică formată din arhitecţi şi ingineri români: Grigore Cherchez, Al. Orăscu, Constantin Băicoianu, Ion Mincu şi Ion Socolescu. Membrii acestei comisii aveau studiile făcute la Paris şi aveau concepţii artistice şi tehnice comune cu autorul proiectului.

Citeşte mai mult...