• Română (România)
 • English (United Kingdom)
Instalati Flash Player pentru a putea vedea playerul.
 • Rezervări pentru concertele simfonice

  Rezervările la concertele simfonice se pot face pe site-ul nostru începând cu ziua de luni din săptămâna concertului.

 • Turul virtual al Ateneului Român

  Pentru turul virtual al Ateneului Român vă rugăm să apăsaţi AICI.tur_virtual_slide

 • În atenția publicului spectator,

  Accesul în sălile de spectacol ale Ateneului Român este permis până la ora începerii concertelor. După această oră, accesul se mai poate face DOAR la pauză. Mulțumim pentru înțelegere!

 • The Great Restoration Work of The Athenaeum

  coperta_cupola_ukEditura „Anima" a acceptat să realizeze pro bono traducerea volumului Marea refacere a Ateneului Român (1990-2003) în format electronic şi astfel, cu bucurie, anunţăm că volumul de excepţie The Great Restoration Work of The Romanian Athenaeum (1990-2003) poate fi accesat pe site-ul Filarmonicii „George Enescu" la adresa http://fge.org.ro/images/stories/publicatii/great_restoration.pdf

 • Informaţii despre bilete şi abonamente

  atheneublackPentru mai multe informaţii legate de bilete şi abonamente, vă rugăm să ne contactaţi la numărul de telefon:
  (+4) 021 315 6875
  Pentru orice alte informaţii vă rugăm să ne contactaţi la telefon: (+4) 021 315 2567

  De asemenea, vă invităm să ne urmăriţi şi prin intermediul paginilor de Facebook, Twitter și Instagram.

 • Caietele Filarmonicii "George Enescu"

  orga-1orga-2cupolarocupolaukcop refacereist
  Publicate de Editura Anima, Coordonator de colecţie: Cristina Sârbu

Stagiunea 2016 - 2017

Vă rugăm să vă asigurați că browser-ul dumneavoastră suportă Flash Player (descărcare AICI).

Vă rugăm să vă asigurați că nu aveți activată vreo aplicație pentru blocarea ferestrelor de tip pop-up.

Categoria a III-a de bilete = strapontine, scaune fără spătar.

Vă rugăm să vă abonaţi la newsletter

Placă In memoriam Mihail Jora, dezvelită la 126 de ani de la naşterea compozitorului la Roman


L
placa comemorativa Mihail Jora 1a 126 de ani de la nasterea marelui compozitor Mihail Jora, pe 2 august, la Roman, a avut loc dezvelirea plăcii "In memoriam Mihail Jora". Prezent la eveniment, domnul Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, a propus autorităților romașcane organizarea unui festival de muzică de cameră care să poarte numele lui Mihail Jora. De asemenea, domnul Andrei Dimitriu a propus și continuarea evenimentelor de punere în valoare a celor care au adus cinste orașului Romanului, prin amplasarea unei astfel de plăci comemorative și pe imobilul de pe strada Dobrogeanu Gherea în care s-a născut reputatul academician Constantin C. Iliescu, profesor doctor, creatorul şcolii de cardiologie din România. „Faptul că astăzi se dezvelește placa de pe casa în care a copilărit și s-a născut maestrul Jora e un semn pozitiv pentru un orășel ca Romanul, orașul meu natal, să dea semnale că în provincie poate fi o viață culturală notabilă. Cultura de performanță presupune vârfuri omologate internațional, iar Jora este unul dintre acestea. Compozitor, pedagog de necontestată autoritate, dirijor, caracter unic în vremuri tulburi, un adevărat boier al spiritului, de înalt rafinament, Mihail Jora a binecuvântat cultura română alături de alte două nume mari de muzicieni romaşcani: Sergiu Celibidache şi D.D. Botez"”, a declarat Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii George Enescu, la evenimentul de dezvelire a plăcii "In memoriam Mihail Jora".

Citeşte mai mult...
 
Irina Odăgescu-Ţuţuianu - Bătălia cu facle

Irina ODAGESCU TUTUIANUPoemul coregrafic Bătălia cu facle este nu numai un comentariu subtil şi complex al autoarei, impresionată de imaginea tabloului „Bătălia cu facle” de Theodor Amann, ci şi expresia forţei lăuntrice creatoare, ce răstălmăceşte simbolic dimensiunea realului. Tema aleasă se justifică prin însăşi arhitectura lucrării. Materialul sonor de factură serial-modală se configurează într-o formă bine construită, cu tensiuni şi metamorfozări ce se consumă într-o firească înlănţuire, alunecând discursul muzical de la melodia infinită, melopeea de factură modală, melismatică a flautului, cum însăşi autoarea o defineşte, la jocul iscusit şi bine construit al clusterului prelucrat ritmic şi melodic. Amintind de forma de sonată ce impune folosirea celor două idei contrastante, având la început un caracter expozitiv, urmat de o adunare bruscă într-un singur sunet matcă, în care se stinge totul.
Remarcabilă este participarea orchestrei, colorând timbral şi punctând dramatic momentele esenţiale ale imaginilor evocate. Chiar dacă variaţia timbrală nu a fost intenţionat pusă în lumină, lucrarea se evidenţiază şi prin echilibrarea şi adâncirea tensiunilor, prin transformarea continuă a paletei orchestrale îmbinată cu măiestrie în jocul registrelor.
Încheierea simetrică a poemului coregrafic Bătălia cu facle, în care am asistat la o multitudine de stări expresive, conduse convingător, cu intuiţie şi meşteşug orchestral, este o aplecare către stările sufleteşti meditative, în care stăruie, în stare latentă, visuri, cutezanţă, dar şi calmă oboseală, care apare paradoxal, aşa cum gândeşte autoarea, în urma oricărei bătălii ori cât ar fi ea de câştigată.

Violeta DINESCU
 
Dirijorul Horia Andreescu – noul Director general adjunct al Filarmonicii “George Enescu”

horia andreescu 22Începând de astăzi, 22 februarie 2017, dirijorul Horia Andreescu este noul Director general adjunct al Filarmonicii „George Enescu” din București.


Fără discuţie personalitatea artistică consacrată, notorietate indiscutabilă îl recomandă pe maestrul Horia Andreescu să administreze politicile muzicale ale Filarmonici bucureştene. De adăugat şi experienţa managerială de la Radioul public şi Filarmonică. Mă bucur că a acceptat să continuăm o colaborare începută în urmă cu mulţi ani, a declarat Andrei Dimitriu, Directorul general al primei și celei mai vechi instituții muzicale din țară.

Fondator al orchestrei de cameră Virtuozii din București, profesor asociat al Universității Naționale de Muzică Bucuresti, Horia Andreescu a fost, mulți ani, director al Formațiilor muzicale Radio. Studiile sale la Universitatea de Muzică din București, la Academia de Muzică de la Viena (cu Hans Swarowski și Karl Osterreicher), precum și cursurile cu Sergiu Celibidache, sunt o bază solidă a devenirii sale artistice.

Citeşte mai mult...
 
Orchestra Filarmonicii "George Enescu"

orchestra_2014De peste 140 de ani, Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu" da pulsul vietii muzicale romanesti in inima capitalei, la Atenul Roman, locul unde traditia intalneste modernitatea. Spatiul generos, in egala masura spectaculos si dinamic, prilejuieste deopotriva studentilor si abonatilor de-o viata intalniri atat cu marii clasici, dar si cu muzica contemporana.

Nume ca Eduard Wachmann, George Enescu, George Georgescu, Constantin Silvestri, Mihai Brediceanu, Mircea Cristescu si Cristian Mandeal alcatuiesc o linie neintrerupta a maestrilor, fiindca Orchestra simfonica a fost condusa intotdeauna de lideri care au stiut sa pastreze un standard inca neegalat in Romania.

In perioada de glorie interbelica, practic nu a existat dirijor sau solist important care sa nu fi fost oaspete al Ateneului, precum Igor Stravinski, Maurice Ravel, Arthur Rubinstein, Richard Strauss, Herbert von Karajan, Pablo Casals. Nivelul profesional s-a racordat permanent la spatiul cultural european, acolo unde Filarmonica s-a simtit intotdeauna acasa si unde a fost si este considerata un membru al elitei familiei muzicale. Astazi, ca si ieri, interpreti din toata lumea sunt invitati saptamanali si prezinta impreuna cu orchestra, de multe ori, concerte cu casa inchisa.

Citeşte mai mult...